21 вересня 2023 р. 16:12

Через розлив нафти на Одещині забруднено акваторію порту

Фото: південно-західна екоінспекція

(Фото: південно-західна екоінспекція)

На Одещині Сухий лиман було забруднено нафтопродуктами через розлив з судна Excalibur.

Про це повідомили в пресслужбі Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу.

В повідомленні йдеться про те, що екологи зафіксували забруднення вод Сухого лиману нафтопродуктами в районі причалів ПрАТ "Іллічівський судноремонтний завод".

"Як виявилося в ході проведених заходів, забруднення сталося через розлив із судна Excalibur, яке з 2015 року стоїть на причалі, та власник не поспішає його забрати. Забруднення було локалізовано та, у подальшому, усунене ПрАТ "ІСРЗ", - йдеться в повідомленні.

В повідомленні також йдеться про те, що відповідно до чинних методик інспекцією проведено розрахунок збитків, завданих морським водам, на суму понад дві тисячі доларів США, які сплачені ПрАТ "ІСРЗ" в повному обсязі.

Також відомо про те, що збитки для екології в результаті підриву Каховської ГЕС складають близько 1,5 млрд. доларів США

Про це 5 вересня на брифінгу в Military Media Center повідомив перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба.

Він сказав, що основною проблемою для оцінювання є те, що інспектори не можуть зараз дістатись до всіх територій, тому що там або ведуться активні бойові дії, або ці території окуповані ворогом.

"На сьогоднішній день приблизно розраховані збитки по Каховському водосховищу складають 1,5 млрд. доларів США", - сказав Дмитро Заруба.

Відомо також про те, що через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Відомо також про те, що збиток довкіллю через влучання боєприпасу до приміщень ТОВ "Миколаївський хлібозавод № 1" склав 392 млн грн.

Так, 13 травня 2023 року через влучання боєприпасу руйнації зазнали виробничі та технічні приміщення ТОВ "Миколаївський хлібозавод № 1".

Фахівцями інспекції було встановлено, що будівельними відходами загальним об’ємом 7500 куб. м була засмічена земельна ділянка 3300 кв м.

Під час обстрілу виникла пожежа площею 80 кв м, яка тривала понад годину.

Володимир Шкаєв

Поділитися