19 березня 2024 р. 23:27

В Одеському археологічному музеї почали фотофіксацію експонатів

Фото: Museum for Change

(Фото: Museum for Change)

Громадська організація Museum for Change за підтримки ЮНЕСКО організували фотофіксацію експонатів Одеського археологічного музею.

Про це повідомили на сторінці Museum for Change в Facebook.

Наразі спеціалісти вже відзняли колекцію скла, знайденого в античних містах Північного Причорномор'я, та посуд Трипільської культури. Фотограф Олексій Каташинський продовжує роботу. 

"Під час повномасштабної війни дуже важливо максимально вичерпно зберегти інформацію про колекції нашого музею, у яких є статус національного надбання. Фотографуючи наші артефакти, ми зберігаємо світлини у декількох форматах, у тому числі RAW, для можливості подальшої ідентифікації наших речей у разі надзвичайної ситуації. Під час цього проєкту ми сконцентрували увагу на колекціях з унікальних пам’яток Одещини та Півдня України", — повідомила докторка філософії, в.о. завідувачки відділу наукової обробки та зберігання фондів Марія Лобанова.

Фінансує роботу Надзвичайний фонд спадщини ЮНЕСКО.

Торік у вересні в Одеському археологічному музеї впала частина стелі пошкоджена через обстріли. Внаслідок тривалих обстрілів на стелі Одеського археологічного музею утворились тріщини, конструкція яких не витримала і частково обвалилась.

Одеський археологі́чний музей Національної академії наук (НАН) України — найстаріший в Україні археологічний музей, науково-дослідний інститут Відділення історії, філософії та права НАН України, входить до складу Південного наукового центру НАН України та Міністерства освіти та науки України.

20 липня 2023 року, вночі, в результаті ворожого ракетного обстрілу Одеси в ході російського вторгнення в Україну, будівля археологічного музею постраждала, відповідно музей для відвідувачів — зачинено. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що відомство проводить переговори з міжнародними партнерами щодо першочергової консервації постраждалих музеїв. 

Зазначимо, що місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) склала перелік з 52 будівель понівечених російськими обстрілами в Одесі.

Також місія дійшла висновку, що масштаб збитків, завданих історичному центру Одеси внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки.

Кирило Бойко

Поділитися