13 січня 2024 р. 21:25

У Миколаєві управління культури підбило підсумки 2023 року

ФОТО: з відкритих джерел

(ФОТО: з відкритих джерел)

12 січня 2024 року у Туристично-інформаційному центрі Миколаївської міської ради відбувся брифінг начальника управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрія Любарова. До уваги журналістів був представлений звіт про головні досягнення галузі за 2023 рік.

Про це повідомляє пресслужба Управління з питань культури та охорони культурної спадщини ММР.

До структури управління входить п’ять будинків культури, чотири палаци культури, десять мистецьких шкіл, дві бібліотекі — для дорослих та дітей. Також в підпорядкуванні дитяче містечко "Казка" та зоопарк.

Зокрема, увага присутніх була зосереджена на:

• найбільш резонансних заходах, що відбулися у культурному просторі міста;

• гуманітарній роботі працівників галузі;

• відновленні пошкоджених будівель;

• роботі топонімічної комісії Миколаївської міської ради;

• планах на 2024 рік тощо.

Як розповів Юрій Любаров, наразі бібліотеки — не тільки місця, де зберігаються книги. Це соціокультурнці центри, центри співпраці з волонтерськими штабами, розповсюдження гуманітарної допомоги. Але вони також продовжують працювати в головному напрямку — освіта та залучання людей до книги в широкому розумінні.

Минулого року вдалося відкрити центр сучасного читання "Марко". Це новий куточок в Центральній міській бібліотеці ім. Кропивницького. А також там з’явився літній читальний зал. В ньому вже проходили презентації книжок і фестиваль настільних ігор "Фішка", – каже начальник управління.

Також Любаров поділився, що організація ЮНІСЕФ в двох бібліотеках міста відкрила центри для дозвілля дітей та їх родин, а саме в бібліотеці №6 та в Центральній міській бібліотеці ім. Кропивницького. Тут діти могли спілкуватися між собою, чого вони, на жаль, позбавленні через те, що не працюють школи.

ФОТО: Культурна спадщина Миколаївщини 

Минулого 2023 року управлінню культури вдалося зекономити 12% свого бюджету. Ці кошти пішли на підтримку ЗСУ, разом з іншою допомогою, яку місто надавало армії.

9 січня Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало статистику об’єктів культурної спадщини, що були пошкоджені чи зруйновані від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Зокрема, У Миколаївській області зруйновано або пошкоджено – 22 пам'ятки (Миколаївський район – 22): 3 – національного значення, 15 – місцевого значення, 4 – щойно виявлені об’єкти культурної спадщини.

Загалом в Україні було зруйновано або пошкоджено 872 об’єкти культурної спадщини в 17 областях.

Анна Бальчінос

Поділитися