06 квітня 2024 р. 14:01

СБУ викрила прокремлівського пропагандиста, який переховується в окупації на Херсонщині

Михайло Шпір. Фото: соцмережі

(Михайло Шпір. Фото: соцмережі)

Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді прокремлівському пропагандисту Михайлу Шпіру, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Про це розповіли в СБУ.

За данними слідства, на початку повномасштабного вторгнення рф Шпір став одним з основних рупорів кремля, який публічно підтримав путіна в агресивній війні проти України. А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим "заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій" у місцевій окупаційній адміністрації рф.

Встановлено, що саме він санкціонував підрив окупантами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу.

Кіберфахівці СБУ також виявили співпрацю Шпіра з російськими спецслужбами.

За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю "учасника спеціальної воєнної операції".

За матеріалами СБУ в червні 2023 року зрадник уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • колабораційна діяльність;
  • пропаганда війни;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території рф і тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Перед тим колишнього полковника служби цивільного захисту Херсонщини було засуджено до 10 років ув'язнення.  А до того правоохоронці встановили особу колишньої посадовиці торгово-промислової палати, яка займалася бюджетними питаннями в окупаційній адміністрації Херсона. Також на 12 років позбавлення волі засуджено підсанкційну "першу заступницю" окупаційного голови Скадовська на Херсонщині.

Олеся Ланцман

Поділитися