15 січня 2024 р. 15:33

Розповсюджувала антиукраїнські фейки і працювала на рф: у Миколаєві СБУ викрила колаборантку

ФОТО: Служба безпеки України

(ФОТО: Служба безпеки України)

СБУ у Миколаєві викрила фрілансерку, яка вигадувала антиукраїнські фейки для проросійських Telegram-каналів.

Їй загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Про це повідомляє пресслужба Служби Безпеки України.

Зловмисниця готувала фейкові дописи, в яких дискредитувала командування Сил оборони України та вихваляла агресивну політику рф.  Фігурантка намагалась максимально героїзувати російських окупантів і дезінформувати читачів про бойову обстановку на фронті та суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Підготовлені статті вона узгоджувала зі своїм куратором з гру, а потім поширювала через  спеціально створені Телеграм-канали, де загальна аудиторія становила понад 50 тис. користувачів, які майже щодня отримували нову "порцію" фейків від ворожої пропагандистки.

У такий спосіб агресор намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку у прифронтовому регіоні України.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність фігурантки та затримали її у власному помешканні.

(ФОТО: Служби Безпеки України)

За даними слідства, прихильницею рашизму виявилась 42-річна місцева фрілансерка, яка ще до початку повномасштабного вторгнення рф готувала "замовні" дописи для проросійських політсил. Таким чином вона потрапила у поле зору спецслужб рф, яка влітку 2023 року дистанційно залучила жінку до співпраці.

Фігурантка отримувала від окупантів перелік актуальних тем, які мали освітлювати у контексті вихваляння рашистів та дискредитації українських захисників.

Вона періодично змінювала нік-нейм та зображення у профілі для маскування злочинних дій, а також використовувала проксі-сервер для анонімізації. За кожну публікацію зловмисниця отримувала з росії грошову винагороду.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за чч. 1, 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

(ФОТО: Служби Безпеки України)

Раніше, за колабораційну діяльність засуджено мешканця Миколаївщини.

67-річного мешканця Баштанського району визнано винним у посяганні на територіальну цілісність України та колабораційній діяльності та (ч.1 ст.110, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Суд призначив йому покарання – п’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також посади, пов’язані з наданням публічних послуг, строком на 10 (десять) років та з конфіскацією всього майна.

Інформуємо, З березня 2022 року в Кримінальному кодексі України з’явилась нова стаття – 111-1 КК, яка передбачає кримінальну відповідальність за колабораціонізм. Раніше цього поняття Кримінальний кодекс не містив. Стаття фактично перелічує види діяльності, які визнаються колабораціонізмом.

Анна Бальчінос

Поділитися