04 березня 2024 р. 21:14

На човні та у фурах: СБУ затримала трьох організаторів контрабанди ухилянтів

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Служба безпеки України затримала трьох чоловіків, яких підозрюють в організації каналу втечі ухилянтів до Євросоюзу.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, для пошуку клієнтів фігуранти розміщували рекламу в соціальній мережі TikTok.

Потім ховали втікачів у вантажних відсіках фур та перевозили їх до кордону. Там ухилянтам видавали надувний човен для переправлення до сусідньої країни через прикордонну річку.

Ще один маршрут пролягав через заздалегідь підготовлені лісові стежки.

Після перетину кордону втікачів зустрічав один з організаторів схеми й за додаткову плату допомагав їм легалізуватися за межами України.

Раніше бійці Подільського прикордонного загону затримали в Одеській області неподалік придністровського сегмента українсько-молдовського кордону два легковики, в яких слідувало шість осіб.

Як з'ясувалося, кожен пасажир мав сплатити по 5 тисяч доларів США організатору – адміністратору групи в інтернет-месенджері, який керував їхньою "подорожжю" за кордон.

Щодо водія-перевізника та спостерігача до Нацполіції направлено повідомлення за статтею 332 Кримінального кодексу України "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Стосовно чотирьох пасажирів складено протоколи про адміністративне правопорушення за частиною 2 статті 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України", справи скеровано до суду.

Ще раніше протягом доби прикордонники Одеської області запобігли одразу двом спробам порушення державного кордону. 

Зокрема, чотири особи вигадали незвичайний спосіб сховатися від тепловізора, обмотавшись золотистими ізотермічними ковдрами, проте їхні хитрощі не спрацювали.

Також на Одещині прикордонники за допомогою дрона виявили чоловіків, які прямували в бік Придністровського регіону Молдови. Їх попередили, що для затримання застосують службового собаку, на що ті негайно відреагували та зупинилися, повідомили у ДПСУ.

Як з’ясувалося згодом, "мандрівники" скористалися інтернет-послугою з прокладання маршруту до сусідньої країни. За що, кожен з учасників мав сплатити організатору по 80 тисяч гривень.

Кирило Бойко

Поділитися