19 липня 2023 р. 17:01

У Херсоні запобігли роботі підпільного цеху

Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

(Фото: Поліція Херсонської області / Facebook)

В Херсоні поліцейські припинили роботу підпільного підприємства з виготовлення контрафактного алкоголю та вилучили понад 51 тисячу пачок цигарок

Як повідомили 18 липня в пресслужбі поліції Херсонської області, під час досудового розслідування правоохоронці зібрали достатньо доказів для повідомлення чотирьом херсонцям про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням та збутом підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів). Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.


Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

Оперативникам управління карного розшуку обласного главку поліції стало відомо, що група жителів обласного центру на початку весни вирішили зайнятися виготовленням спиртовмісних напоїв. В рамках відкритого слідчим управлінням кримінального провадження за процесуального керівництва обласної прокуратури був проведений комплекс слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, під час яких протиправна діяльність злочинної групи була ретельно задокументована.

Зокрема, правоохоронці встановили місця виготовлення та збуту контрафактних горілки та коньяку. Здебільшого покупцями у фігурантів були продавці торговельних кіосків, розташованих у передмісті та на околицях Херсона. В подальшому покупці реалізовували ці напої місцевим жителям. За результатами досліджень напоїв, проведених після низки "контрольних закупок", з’ясовано, що це водно-спиртова суміш, що виготовлена на основі спирту етилового, яка не відповідає вимогам діючого державного стандарту на вказаний вид алкогольної продукції.


Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

Як розповів начальник відділу слідчого управління поліції Херсонщини Олег Мальчевський, під час досудового розслідування зібрано достатньо необхідних доказів, правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання фігурантів та на території промислового приміщення, яке зловмисники орендували задля виготовлення спиртовмісних напоїв. Технологія виробництва виявилася доволі простою. Для виготовлення та розливу горілки фігуранти використовували пластикову ємність об’ємом 1000 л, в яку додавали певну кількість спирту та відповідну до необхідної пропорції частку води. А щоб отримати коньяк або іншу настоянку – в отриману водно-спиртову суміш додавали відповідну есенцію або харчовий барвник.


Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

Загалом під час обшуку на "підприємстві" поліцейські вилучили майже 400 літрів готової спиртовмісної продукції, тару, пляшки для розливу та кришки до них. Також правоохоронці встановили, що фігуранти, окрім виготовлення, зберігання, транспортування та збуту алкогольних напоїв, займалися ще й реалізацією тютюнових виробів без акцизних марок. Під час обшуку було виявлено та вилучено понад 51 тисячу пачок різних тютюнових виробів. Також були вилучені два автомобілі, на яких зловмисники розвозили продукцію, більше 200 тисяч гривень, отриманих злочинним шляхом, та документацію, що підтверджує протиправні дії фігурантів.


Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

Наразі чотирьом учасникам групи повідомлено про підозру за ч. 2 ст.28, ч.ч. 1, 2 ст. 204 Кримінального кодексу України. Тобто – незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, які вчиненні за попередньою змовою групою осіб. Нині вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Досудове розслідування триває.

Також відомо, що херсонські поліцейські оперативно розкрили вбивство в мікрорайоні "Таврійський": зловмисник відправлений під варту.

Володимир Шкаєв

Поділитися