30 грудня 2023 р. 21:44

Суд поновив на посаді банкира-нападника на журналістів "Схем"

Фото: Радіо Свобода

(Фото: Радіо Свобода)

Голосіївський районний суд Києва поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки АТ "Укрексімбанк" Ігоря Тельбізова – учасника нападу на знімальну групу "Схем" "Радіо Свобода", якого раніше визнали винним у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів.

Голосіївський суд також зобов’язав державний банк виплатити Ігорю Тельбізову компенсацію "за вимушений прогул" і "моральну компенсацію" – загалом у розмірі понад 8 мільйонів гривень, повідомляє "Радіо Свобода".

Таке рішення колегія суддів Голосіївського райсуду на чолі з суддею Жанною Кордюковою ухвалила 27 грудня 2023 року. В самому "Укрексімбанку" заявили, що подаватимуть апеляцію.

Суд визнав незаконним указ про звільнення Ігоря Тельбізова з "Укрексімбанку", посилаючись на те, що це сталось "за вчинення кримінального проступку", що згідно з трудовим законодавством не може бути підставою для таких дій. Суд також звернув увагу, що Ігорь Тельбізов під час роботи в банку не був ознайомлений з Кодексом поведінки (етики), порушення якого також було однією з підстав його звільнення. Представники АТ "Укрексімбанк" не змогли надати підтверджень зворотному, йдеться в ухвалі.

На підставі цього суддівська колегія ухвалила рішення поновити Ігоря Тельбізова на посаді директора з банківської безпеки та стягнути з державного банку середній заробіток за час "вимушеного прогулу" з 12 листопада 2021 року, коли він був звільнений. Це – близько 8 мільйонів гривень із розрахунку по 14 тисяч 460 гривень за робочий день.

Крім цього, Голосіївський суд також ухвалив рішення про виплату державним "Укрексімбанком" моральної компенсації обвинуваченому у розмірі 200 тисяч гривень, встановивши, що "було спаплюжено його бездоганну репутацію".

"Радіо Свобода" звернулося за коментарем до голови правління АТ "Укрексімбанк" Сергія Єрмакова, який повідомив, що державна установа буде подавати апеляцію на таке рішення суду.

"Як і у випадку зі схожим рішенням суду по іншому працівнику банку Осіпову, позиція банку залишається без змін – ми будемо подавати апеляцію. Чинників для того, щоб діяти іншим чином у нас немає", – заявив Сергій Єрмаков.

Наразі рішення Голосіївського районного суду Києва не набрало законної сили, але суддівська колегія вже поновила Ігоря Тельбізова на посаді у банку та зобов’язала виплатити йому заробітну плату за місяць. У представників державного "Укрексімбанку" є 30 днів з моменту проголошення рішення на подання апеляції.

У понеділок, 11 жовтня 2021 року, Голосіївський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові "Укрексімбанку" Євгену Мецгеру, який тимчасово склав повноваження.

Кирило Бойко

Поділитися