01 серпня 2023 р. 13:04

СБУ затримала одеситів за підозрою в організації підпільного "паспортного столу"

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Співробітники Служби безпеки України провели спецоперацію у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях та затримали дев'ятьох громадян за підозрою в організації підпільного "паспортного столу", де виготовляли фальшиві документи для легалізації іноземців в Україні та Європейському Союзі.

За даними СБУ, серед затриманих колишній співробітник розформованої міліції.

Підозрювані, за даними слідства,  пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв.

Вартість підробки становила від 8 до 14 тисяч гривень за "документ". Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення.

Враховуючи сотні замовлень, щомісяця ділки отримували прибуток до 6 мільйонів гривень.

За наявними даними, серед основних клієнтів були й іноземці, які на підставі фейкових документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу.

Під час слідства встановлено, що незаконну діяльність організували декілька мешканців Одеси. А підпільний цех вони облаштували у своїх спільників – у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова.

Для пошуку клієнтів створили рекламну сторінку в Інстаграм, де пропонували власний перелік нелегальних послуг.

Так, наприклад, одну підроблену ID-картку громадянина України ділки продавали, в середньому, за 11 тисяч гривень.

Готову продукцію розсилали по регіонах своїм спільникам, які надалі переадресовували її на поштові адреси замовників.

Середній обсяг разової "гуртової партії" підроблених документів в одну область становив від 100 до 500 одиниць фальшивок.

Під час понад 30 обшуків на підпільному виробництві, у місцях зберігання та фасування підробок, а також за адресами проживання фігурантів виявили:

  • бланки фальшивих документів;
  • обладнання для нанесення голографічних захисних елементів;
  • мобільні телефони та комп’ютери з доказами злочинних дій;
  • печатки та штампи, які використовували у незаконній діяльності;
  • іноземну валюту, отриману від злочинної діяльності.

На підставі зібраних доказів усім фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • частиною 1 і частиною 2 статті 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів);
  • частиною 3 статті 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Між тим в Офісі Генерального прокурора зазначили, що загалом правоохоронці провели 36 обшуків та серед іншого вилучили 78 тисяч доларів США.

Судом обрано для них запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Кирилл Бойко

Поділитися