21 грудня 2023 р. 13:58

На Одещині висунули обвинувачення правоохоронцям, які вимагали гроші у наркоторговців

Фото: ДБР

(Фото: ДБР)

Співробітники Державного бюро розслідувань завершили попереднє розслідування щодо трьох правоохоронців з Одещини, які незаконно відстежували торговців наркотиками та зневажали їхні права, вимагаючи гроші без реєстрації кримінальних проваджень. Обвинувальний матеріал був переданий до суду.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

За інформацією слідства, незаконну діяльність організували троє діючих та один колишній правоохоронець. Вони підозрюються у крадіжці, вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 2, ч. 3 ст. 146, ч. 2, ч. 3 ст. 365, ч. 4 ст. 189, ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 368 КК України). У свою справу вони залучили керівника одного з одеських поштових відділень і отримували від нього інформацію про клієнтів, які можуть одержувати наркотики у відправках. Після отримання посилки правоохоронці здійснювали затримання громадян.

Загрози притягнення до кримінальної відповідальності за зберігання та розповсюдження наркотиків використовувались "ділками в погонах" для вимагання грошей від затриманих. "Урегулювання питання" обходилось до 10 тисяч доларів США. В окремих випадках потерпілими виявилися люди, які отримували не наркотики, а електронні сигарети у посилках. Однак правоохоронці використовували загрози, стверджуючи, що все одно можуть притягнути їх до відповідальності за наркотичні засоби. Часом правоохоронці супроводжували людину з посилкою до її житла, де здійснювали незаконний обшук та взявши хабаря, забирали і гроші. Так, у одному епізоді, крім "викупу" у 10 тисяч доларів США, вони забрали понад 100 тисяч доларів США.

Наразі проведено розслідування п'яти випадків вимагання грошей від громадян.

Колишнього правоохоронця, який брав участь у злочині, подано до міжнародного розшуку. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Розслідуванням керує Одеська обласна прокуратура.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань розпочали розслідування за фактом дорожньої пригоди поблизу села Єреміївка на Одещині, яка сталася 5 грудня за участі правоохоронця.

Зазначимо, що за десять місяців 2023 року в Україні сталися майже 20 тисяч ДТП з травмованими та загиблими.

Анна Бальчінос

Поділитися