25 листопада 2021 р. 17:11

Бенефіціар "Будови" поскаржився на необхідність продати компанію заради застави

Бенефіціар "Будови" поскаржився на необхідність продати компанію заради застави

Бенефіціарний власник одеського колективного підприємства "Будова" Дмитро Дімарський поскаржився, що для сплати застави в розмірі майже 60 мільйонів гривень йому доведеться ліквідувати групу компаній. 

Так зазначений громадянин відреагував на судове рішення Апеляційної палати ВАКСу, яка сьогодні, 25 листопада, залишила в силі йому запобіжний захід за підозрою у гучній справі щодо діяльності злочинної організації, повідомила із зали суду кореспондентка ІзбірКома

Станом на сьогодні за бізнесмена гроші внесли лише частково: 1 мільйон 200 тисяч гривень. 

За версією слідства, Дмитро Дімарський - пособник злочинної організації, яка у 2016-2019 роки функціонувала в Одесі та завдала близько 558 мільйонів гривень шкоди місту.

Як повідомив прокурор САП Валентин Мусіяка, забудовник брав участь в реалізації намірів керівника злочинної організації Володимира Галантерніка з реалізації проєктів по вулиці Академічна, 30 - щодо будівництва житлових комплексів на рекреаційних землях та по вулиці Жаботинського, 54а - щодо забудов на виділеній для місцевої прокуратури землі.  Окрім того, Дімарський підозрюється в дачі хабара прокурору Одеської області Олегу Жученку у вигляді квартири на вулиці Леонтовича, 16 в Одесі за те, що той підписав договір з забудовником на меншу кількість квадратних метрів, ніж ті, які мали передаватися прокуратурі. 

Адвокати Дімарського просили скасувати або пом’якшити запобіжний захід, натомість САП наполягала на арешті з альтернативою застави в розмірі 237 мільйонів гривень з огляду на його майновий стан та ймовірні доходи злочинної організації - понад 170 мільйонів доларів США. 

З початку засідання суддя Віктор Панкулич попросив адвокатів не грати на телекамеру, а зосередитись на конкретиці. 

Адвокат Олександр Зубрицький назвав заставу "вкрай непомірною". Він наполягав на необґрунтованості підозри та відсутності збитків: "Висновки дивні, бо встановлено імовірну вартість права користування земельною ділянкою по Академічній, 30 станом на 2067 рік . Тобто Дімарського хочуть вже притягати до відповідальності, хоч матеріальний склад злочину буде у майбутньому. Дії Дімарського нікому не завдали збитків, потерпілих немає". 

Також, за його словами, докази сумнівні, бо судово-економічної експертизи у справі немає. 

Суддя Віктор Панкулич поставив захисникові питання, чи тільки Дімарський випадково потрапив на лаву підозрюваних, можливо, всі 16 підозрюваних опинились тут випадково. Але адвокат не зміг відповісти і поручився лише за свого клієнта. 

Інший адвокат Євген Солодко сконцентрувався на неточностях ухвали слідчого судді. На думку захисника, оскільки в ухвалі його прізвище не зазначено, то це не технічна помилка, а системне ігнорування позиції захисту суддею Віталієм Крикливим

"Слідчий суддя взагалі жодного нашого аргументу не дослідив, про що свідчить текст ухвали. Не дав відповіді на наші аргументи, тому рішення неякісне і необгрунтоване, суддя не дав розуміння адвокатам, що вони були почуті", - висловився захисник.

За словами адвоката, потерпілих у справі немає, бо на момент здійснення інкримінованих дій, мовляв, не було Одеської територіальної громади. На його думку, все законно, бо жодна цивільно-правова угода не скасована й навіть не оскаржена, як і жодне рішення Одеської міської ради. 

Солодко навіть приніс у суд лупу з ліхтариком, щоб розгледіти спеціальний ідентифікаційний код диску і довести, що жодний СІД-код у жодному протоколі не вказаний. "Це не тотожне оригіналу! Це піратка! Ми просимо в Апеляційної палати правди!" - емоційно висловився адвокат. До речі, у зйомках повного емоцій українського телесеріалу "Судові справи: злочин і кара" брав участь такий громадянин, як Євген Вікторович Солодко. 

Інший захисник Ярослав Білявський поставив під сумнів і те, що виділення двох земельних ділянок протирічило законодавству, і саму кваліфікацію інкримінованого його клієнту злочину, оскільки у підозрі немає відомостей про змову Дімарського зі службовими особами. 

Але суддя Панкулич призупинив його виступ і наголосив, що підозру можуть визнати необгрунтованою лише тоді, коли адвокати доведуть, що людина в суді опинилась випадково. Себто руйнування доказової бази по окремому доказу не допоможе захисту, а варто переконати суд, що перед ним - чесна людина, додав Панкулич. Тільки у такому разі в застовуванні запобіжного заходу відмовлять. 

Між іншим, адвокати хочуть, аби Дімарському дозволили безперешкодно відвідувати Київ. Мовляв, його обмежують у праві на об'єктивний захист, бо щоразу адвокат бере в прокурора дозвіл, аби бізнесмен приїхав у столиці заздалегідь і поспілкувався з ним таємно. Також бізнесменові заборонили відвідувати Одеську обласну прокуратуру та Одеську міську раду. 

Далі Білявський просто звинуватив прокурора у "процесуальній неадекватності", бо той вимагає суворого запобіжного заходу. І поскаржився, що прокуратура залякує бізнесменів. 

Під час засідання стало відомо, що прокуратура пропонувала забудовнику укласти угоду про визнання винуватості, проте він досі не прийняв рішення. Сам Дімарський вчергове не визнав свою вину і попрохав суд призначити йому "адекватну заставу", оскільки він не має таких коштів: "Те, що порахували, як мій матеріальний стан, - це все, що ми заробляли та вкладали в Україну. Продавати акції - це колапс, мені треба буде 2 тисячі людей розпустити. Взяти гроші в інвесторів я не можу. Моє майно арештоване". 

Проте суддів не переконали доводи ані захисту, ні обвинувачення. 

Насамкінець, підозрюваний має 5 днів, щоб сплатити майже 60 мільйонів гривень застави. Чинне законодавство не забороняє іншим особам внести за нього гроші. 

Нагадаємо, Одеський міській голова Геннадій Труханов повністю вніс заставу відповідно до вимоги Вищого антикорупційного суду. Про це ІзбірКому повідомили у ВАКС.

Заступник міського голови – керуючий справами Одеської міської ради Олег Бриндак має сплатити заставу у розмірі 39 мільйонів 967,2 тисячі гривень гривень. Про це повідомила кореспондентка ІзбірКома.

Авторка: Катерина Петренко 

Фото: ІзбірКом

Поділитися