26 січня 2023 р. 20:31

ВАКС обрав запобіжний захід меру Рені

Фото: НАБУ

(Фото: НАБУ)

​​Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід міському голові Рені Ігорю Плєхову, якого затримали при одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП).

26 січня за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід міському голові Рені в Одеській області, якого спільно з депутатом тієї ж міськради викрили на проханні надати та одержанні неправомірної вигоди.

За рішенням суду до вказаного підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 1 мільйона 342 тисяч гривень. Крім того на особу покладено наступні процесуальні обов'язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися із міста проживання без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місяця проживання та роботи; 
  • утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

 За даними слідства, депутат ради, який одночасно обіймає посаду голови постійної комісії, що займається, зокрема, земельними питаннями, діючи за попередньою змовою з міським головою отримав частину неправомірної вигоди в сумі 50 тисяч доларів США від громадянина за забезпечення передачі йому в оренду земельної ділянки комунальної власності площею близько 2,5 га. 

Загальна сума неправомірної вигоди, про надання якої прохали посадовці, становила 100 тисяч доларів США. 

 Дії посадовців кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. 

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали міського голову міського голову та депутата міської ради на Одещині 25 січня.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура офіційно повідомила про підозру у хабарництві міському голові Рені та депутату, якого не називають. втім в повідомленні прокуратури зазначається, що обранець є головою комісії, відповідальної за земельні питання.

В Ренійській міській раді головою комісії з питань містобудування, архітектури, земельних відносин, охорони природи та історичного середовища є Іван Пойдолов, який обирався в раду як представник "Опозиційної платформи - За життя".  

Ігор Плєхов з 1993 до 2000 роки проходив службу в органах внутрішніх справ України в Одеській області. З 2005 року займався підприємницькою діяльністю.

10 листопада 2015 року обраний міським головою Рені. У жовтні 2020 року був знову переобраний мером Рені.

Неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців. Так у травні минулого року Ігор Плєхов повідомив, що правоохоронці підозрюють його у сепаратизмі та провели у його помешканні обшук.

 22 травня 2020 року в будинок мера також обшукали. Виявилося, що в будинку мера шукали речі та документи, що належать іншим людям.

За місяць до того Служба безпеки України обшукала приміщення виконкому Ренійської міської ради через підозри в організації посадовцями схеми заволодіння державними коштами, виділеними на проведення ремонту автомобільних доріг на Одещині.

Оперативники спецслужби встановили, що виконавчий комітет Ренійської міської ради у 2019 році уклав з афільованим приватним підприємством понад два десятки договорів на виконання капітального ремонту дорожнього покриття. Підписання угод відбувалося без обов’язкового дотримання процедур державних закупівель, передбачених чинним законодавством.

Олена Болган

Поділитися