08 грудня 2023 р. 18:40

Декларації працівників ТЦК та військово-лікарських комісій відкриють для публічного доступу

Фото: ГУ ДПС

(Фото: ГУ ДПС)

Декларації працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військові комісаріати) та членів військово-лікарських комісій будуть відкритими для публічного доступу.

Таку заяву 8 грудня в ефірі Радіо Свобода зробила голова Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції Катерина Бутко.

Вона додала, що декларації військовослужбовців, мобілізованих до лав Збройних сил України, та їхніх сімей залишаються закритими з огляду на безпекову ситуацію.

Як ми вже писали, президент України Володимир Зеленський підписав, ветований раніше, закон про відновлення електронного декларування.

Відповідні дані містяться у картці законопроєкту оприлюдненій пресслужбою Верховної Ради. 

Обов'язкове подання декларацій було призупинене у перші тижні повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

30 січня 2023 року посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше відновлення е-декларування.

5 вересня 2023 року Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт про повернення е-декларування, однак не підтримала правку про негайне відкриття реєстру е-декларацій.

6 вересня на сайті президента з'явилася петиція з вимогою ветувати законопроєкт та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Звернення за день набрало необхідну кількість підписів.

Е-декларування — це електронна онлайн-система, що дозволяє вносити, перевіряти та оприлюднювати майнові декларації держслужбовців та інших осіб, що за законом зобов'язані це робити. Реєстр запрацював у серпні 2016 року і був створений на виконання закону "Про запобігання корупції". Забезпечення функціонування цього реєстру належить до повноважень Національного агентства з запобігання корупції.

Костянтин Неділько

Поділитися